V-ați întrebat vreodată pe cine anume verifică Comisia de Evaluare a Procurorilor? Conform Legii nr. 252/2023, Comisia este responsabilă de evaluarea procurorilor din funcții-cheie, inclusiv a celor care au asigurat interimatul sau candidează pentru acestea. Mai exact, este vorba despre funcțiile de procuror general, procuror general adjunct și de procurori șefi ai subdiviziunilor Procuraturii Generale.

Evaluarea îi vizează, de asemenea, și pe procurorii șefi și adjuncți acestora din cadrul procuraturilor teritoriale, dar și pe procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

De asemenea, Comisia este mandatată să continue evaluarea candidaților pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, care au aplicat după 1 septembrie 2023, dar și a aspiranților pentru colegiile acestuia. Evaluarea acestor candidați este reglementată de prevederile unei alte legi și anume Legea nr. 26/2022.

În prezent, Comisia de Evaluare a Procurorilor desfășoară evaluarea a 28 de candidați –  reprezentanți ai sistemului Procuraturii și societății civile – care candidează pentru funcția de membru în Colegiul pentru Selecția și Evaluarea Procurorilor și Colegiul de Disciplină și Etică al CSP. Până acum, Comisia de Evaluare a Procurorilor a constatat nepromovarea evaluării de către 4 candidați pentru colegiile CSP, din motiv că aceștia s-au retras din concurs sau nu au depus declarațiile solicitate.

Este important de menționat faptul că Comisia nu are competența de a evalua performanțele profesionale ale candidaților. Toate evaluările efectuate de Comisie se limitează exclusiv la aspecte ce țin de integritatea etică și financiară.