Întrebări frecvente
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Călătorii în străinătate” [secțiunea 6. a.]. ”Va solicita Secretariatul Comisiei informație de la Poliția de Frontieră? Dacă da, e obligatoriu ca subiectul supus evaluării să prezinte același set de acte care reflectă traversările frontierei?”
Observăm că secțiunea 6. a. din formularul declarației pentru ultimii cinci ani („formularul”) este clară. Subiectul supus evaluării trebuie doar să completeze formularul cât mai bine posibil. Subiectul nu trebuie să prezinte acte confirmative de la Poliția de Frontieră.
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Călătorii în străinătate” [secțiunea 6. a.]. ”În ce situații e posibilă utilizarea termenului ”nerelevant” în coloana ”finanțator?”
În formular este definit în mod explicit termenul finanțator: ”… orice entitate sau persoană, alta decât dumneavoastră sau un membru al familiei, [care] a achitat integral sau parțial călătoria.” În consecință, dacă dumneavoastră sau un membru al familiei ați achitat integral călătoria, puteți indica ”nu se aplică”.
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Călătorii în străinătate” [secțiunea 6. a.]. ”Cum ar trebui reflectată, în tabelul respectiv, deplasarea cu mijlocul de transport spre o destinație concretă, cu traversarea frontierei a mai multor țări?”
În secțiunea 6. a. din formular subiectul evaluării este întrebat despre călătorii, fiind inclusă coloana în care se menționează țara și orașul. Ar trebui să includeți acolo destinația finală, precum și orice alte orașe/locuri vizitate, dacă acestea au făcut parte din călătorie.
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Călătorii în străinătate” [secțiunea 6. a.]. ”Cu referire la întrebarea anterioară, se consideră în cazul dat traseul efectuat cu mijlocul de transport drept vizite a mai multor țări?”
Da. După cum este indicat în mod explicit în formular: ”Dacă ați vizitat mai multe țări într-o singură călătorie, vă rugăm să enumerați toate țările”.
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Călătorii în străinătate” [secțiunea 6. a.]. ”Se consideră drept vizită a unei țări, în cazul în care s-a efectuat un popas într-un hotel (pentru odihnă) și continuarea mai departe a deplasării cu mijlocul de transport cu destinația în altă țară?”
Da.
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Alte persoane apropiate” [secțiunea 15.].”La pct. 15 Alte persoane apropiate, în formular, este menționat “Conform art. 11 alin. (5) din Legea nr. 252/2023, se verifică bunurilor tuturor persoanelor apropriate, cu până la 12 ani în urmă, conform art. 11 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 252/2023.” Va verifica Comisia sau Secretariatul bunurile tuturor persoanelor menționate la pct. 15 indiferent dacă subiectul a avut tranzacții cu persoanele respective? Sau doar în caz că apar întrebări în legătură cu sume transferate între persoana terță și subiectul?”
Este posibilă situația în care Comisia să facă acest lucru.
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Alte persoane apropiate” [secțiunea 15.].”În cazul în care subiecții menționați în sensul art. 2 al Legii nr.133/2016 nu acceptă să furnizeze date cu caracter personal și informațiile necesare de a fi reflectate în respectivele secțiuni, (inclusiv informațiile privind locul de muncă) cum trebuie să procedeze subiectul supus evaluării?”
Formularul declarației pentru ultimii cinci ani prevede în secțiunea 15: ”Dacă lipsesc date despre oricare dintre persoanele apropiate și terțe, de exemplu, nu păstrați legătura cu acestea, vă rugăm să prezentați toate datele despre acestea pe care le puteți obține cu diligență rezonabilă și să lăsați la Capitolul 18 o explicație privind eforturile rezonabile pe care l-ați depus pentru a obține informațiile solicitate pe care nu le puteți prezenta.”
-
Declarația pentru ultimii cinci ani, rubrica ”Persoanele terțe” [secțiunea 16.].”Care e valoarea minimă a bunurilor ce trebuie incluse în această categorie?”
Art. 33 alin. (5) din Legea nr. 132/2016 citat în secțiunea 16 din declarația pentru ultimii cinci ani se referă la ”bunurile persoanei supuse evaluării”.
-
Chestionarul privind integritatea etică, la întrebarea 1: “În Chestionar este menționat la întrebarea 1: dumneavoastră, cu titlu personal, ați fost parte (reclamant sau pârât) sau martor într-un proces civil, contravențional sau penal (inclusiv care se află la etapa de investigație) în cursul perioadei de 5 sau de 10 ani? Cum trebuie să calculeze subiectul perioada de “5 sau de 10 ani”? De exemplu, Comisia consideră că întrebarea din pct. 1 se referă la o potențială încălcare gravă a regulilor de etică și conduită profesională a procurorilor (art. 11 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 252/2023) (unde se aplică 5 ani) sau o potențială incompatibilitate sau conflict de interes care afectează funcția deținută (art. 11 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 252/2023) (unde se aplică 10 ani)?”
Comisia a modificat introducerea din Chestionarul privind integritatea etică după cum urmează: ”Următoarele întrebări se referă la ultimii 5 sau 10 ani (în continuare ”perioadă de 5 ani” sau ”perioadă de 10 ani”). În cazul în care întrebarea se referă la încălcări etice conform art. 11 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 252/2023 privind normele de etică și conduită profesională, perioada aplicabilă este de 5 ani. În cazul în care întrebarea se referă la încălcări etice conform art. 11 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 252/2023 privind comportamente sau acte arbitrare, termenul aplicabil este de 10 ani. Dacă întrebarea se referă la încălcări etice conform art. 11 alin. (2) lit. B) din Legea nr. 252/2023, termenul aplicabil este de 10 ani”.
Astfel, subiectul evaluării trebuie să raporteze orice incident relevant, produs în perioada de timp la care se face referire. Comisia va evalua dacă se încadrează în perioada de 5 sau 10 ani, indicată în întrebare.
-
Chestionarul privind integritatea etică, la întrebarea 2: ”În întrebarea 2 se menționează “În calitate de judecător, procuror, avocat, notar sau executor judecătoresc, ați fost vreodată obiectul unei plângeri disciplinare depuse la organele competente respective în cursul perioadei de 5 sau de 10 ani?”, astfel, termenul „plângeri disciplinare” se referă la proceduri disciplinare sau inclusiv și la plângeri cu referire la care nu a fost dispusă inițierea unei proceduri disciplinare?”
”Plângerea” include atât cazurile în care au fost inițiate proceduri disciplinare, cât și cazurile în care nu a fost dispusă inițierea acestora. Cu referire la acestea din urmă, se solicită să vă referiți la ele doar în măsura în care cunoașteți despre acele plângeri.
-
Chestionarul privind integritatea etică, la întrebarea 2: ”În întrebarea 2 se menționează “În calitate de judecător, procuror, avocat, notar sau executor judecătoresc, ați fost vreodată obiectul unei plângeri disciplinare depuse la organele competente respective în cursul perioadei de 5 sau de 10 ani?” Astfel, va solicita Secretariatul Comisiei setul de acte în acest sens de la Inspecția procurorilor? Dacă da, e obligatoriu ca subiectul supus evaluării să prezinte același set de acte care se află la Inspecția procurorilor?”
Subiectul nu trebuie să prezinte documente de la Inspecția procurorilor. Subiectul trebuie doar să includă informațiile cât mai complete din ceea ce cunoaște el.
-
Chestionarul privind integritatea etică, la întrebarea 8:”La întrebarea 8 se menționează ”În cursul perioadei de 10 ani, ați fost supus vreunui control (referitor la declarația dumneavoastră de avere și interese personale, la un conflict de interese sau incompatibilități) de către Autoritatea Națională de Integritate (inclusiv fosta Comisie Națională de Integritate), despre care cunoașteți?” În acest sens, prin sintagma “ați fost supus vreunui control de către ANI sau CNI”, se referă inclusiv la procese-verbale ce confirmă inițierea controlului declarațiilor de avere și interese personale sau doar la acte de constatare?”
Da. ”controlul” include atât procesele-verbale de inițiere a controlului, cât și actele de constatare.
-
Chestionarul privind integritatea etică, la întrebarea 8: La întrebarea 8 se menționează ”În cursul perioadei de 10 ani, ați fost supus vreunui control (referitor la declarația dumneavoastră de avere și interese personale, la un conflict de interese sau incompatibilități) de către Autoritatea Națională de Integritate (inclusiv fosta Comisie Națională de Integritate), despre care cunoașteți?” În acest sens, va solicita Secretariatul Comisiei informații și setul de acte de la ANI (ex-CNI)? Dacă da, e obligatoriu ca subiectul supus evaluării să prezinte același set de acte care se află la ANI (ex- CNI)?”
Subiectul nu trebuie să prezinte documente de la ANI. Subiectul trebuie doar să includă informațiile cât mai complete din ceea ce cunoaște el.
-
Capitolul 6. a „Călătorii în străinătate” din Declarația pentru ultimii 5 ani. Copiile pașapoartelor de străinătate sunt necesare doar pentru pașapoartele deținute de mine, sau și a soției și copiilor?
Da, secțiunea 6.a se referă la „dvs. sau oricare dintre membrii familiei dvs.” Deci, vă rugăm să furnizați o copie a tuturor paginilor tuturor pașapoartelor valabile și expirate ale dvs., precum și ale soției și copiilor dvs.
-
Capitolul 6. b „Introducerea/scoaterea transfrontalieră a numerarului” din Declarația pentru ultimii 5 ani. La capitolul 6.b, este menționat: Suma exportată peste hotare: Aceasta este suma totală de numerar scoasă din Republica Moldova (și nu suma peste plafonul de 5.000 EUR). În caz dacă au fost scoase sume în diferite valute simultan, valoarea acestora este combinată în sensul plafonului de declarare (vă rugăm să utilizați cursul de schimb oficial al acelei date; cursurile de schimb istorice sunt disponibile online pe site-ul https://www.bnm.md/ro/content/ratele-de-schimb SAU https://www.curs.md/en/convertor). Deci întrebarea mea este, se declară în cazul respectiv orice sumă de bani de pînă la 5.000 euro scoasă în cadrul călătoriei din țară, sau doar sumele cumulative în diferite valute ce depășesc suma 5.000 euro la o ieșire din țară?
Declarați la 6.b doar dacă sumele agregate ale tuturor valutelor depășesc 5.000 EUR într-o singură călătorie în afara țării. Așadar, de exemplu, dacă ați exportat într‑o singură călătorie 2.000 EUR, 2.500 USD și 500 MDL, nu trebuie să declarați nimic, deoarece totalul este sub echivalentul a 5.000 EUR. Cu toate acestea, dacă ați exportat într-o singură călătorie 2.000 EUR, 2.500 USD și 20.000 MDL, trebuie să declarați toate cele trei sume, deoarece totalul lor combinat depășește echivalentul a 5.000 EUR.
-
Capitolul 15 „Alte persoane apropriate” din Declarația pentru ultimii 5 ani. Dacă buneii au decedat în perioada ultimilor 12 ani, urmează la moment totuși să-i declarăm la capitolul 15. ,,Alte persoane apropiate?”
Da, deoarece au fost în viață până la un anumit timp din perioada de declarare, astfel, trebuie să-i declarați.
-
Capitolul 15 „Alte persoane apropriate” din Declarația pentru ultimii 5 ani. Dacă cumnatul meu (fratele soției mele) s-a căsătorit în luna februarie a.c., urmează să declar și soția acestuia la moment în prezenta declarație (ca persoană înrudită prin afinitate/cumnată) la capitolul 15 din declarație?
Conform instrucțiunilor, „declarația solicită informații care se întind pe o perioadă de până la 12 ani calendaristici în unele cazuri (2012 – 2023)”. Prin urmare, doar persoanele apropiate care au avut acest statut în perioada specificată de 12 ani calendaristici (2012 – 2023) sunt relevante. Nu trebuie să declarați o persoană care a devenit o persoană apropiată doar în februarie 2024.
-
Declarația pentru ultimii 5 ani. La fel, dacă urmează să declar nepoții din punct de vedere ca eu fiind bunicul acestora sau și copiii surorii mele ca fiind nepoți de pe soră?
Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, care definește în art. 2 termenul de persoană apropiată, inclusiv categoria nepot/nepoată nu face distincție între nepot/nepoată – al/a bunicilor sau de pe frate/soră.
Prin urmare, în această categorie – nepot/nepoată – vă rugăm să includeți ambele categorii de nepoți: în calitate de bunic și/sau de unchi.
-
Declarația pentru ultimii 5 ani. La capitolul persoana înrudită prin sânge cu subiectului declarării (unchi/mătușă), urmează să declarăm și soțul/soția unchiului/mătușii?
Nu. Legea nr. 133/2016 stabilește în categoria persoană apropiată – persoana înrudită prin sânge sau prin adopție cu subiectul declarării, referindu-se la unchi/mătușă. Soțul/soția unchiului/mătușii dvs. nu este înrudit/ă prin sânge sau prin adopție.
-
Declarația pentru ultimii 5 ani. Locul de muncă a rudelor urmează a fi declarat doar cel actual, sau după caz dacă la moment nu activează să declar ultimul loc de muncă a acestora?
Dacă rudele nu sunt angajați în câmpul muncii, vă rugăm să menționați ”neangajat în prezent” și să indicați ultimul loc unde au lucrat. Dacă nu au lucrat niciodată, vă rugăm să indicați „nu a fost angajat în câmpul muncii”.
-
Astfel, în procesul completării DECLARAȚIEI în baza art. 12 alin. (3) din Legea nr. 252/2023 1 I. „de avere și interese personale” II. „cu privire la lista persoanelor apropiate din sistemul judecătoresc, al procuraturii și serviciul public”, au apărut întrebări cu privire la conținutul capitolului 8 al acesteia. În acest sens, solicit respectuos Comisiei de evaluare a procurorilor oferirea unui răspuns cu privire la faptul dacă, în Capitolul 8 al Declarației, ce se referă la „Bunuri care nu sunt incluse în declarațiile anuale conform Legii nr. 133/2016”, urmează a fi declarate: Conturile bancare care au fost închise în perioada 2019-2023 (care în prezent nu mai există) și care nu au fost declarate în declarațiile anuale conform Legii nr. 133/2016 având în vedere neobligativitatea declarării acestora ținând cont de faptul că suma economiilor de pe toate conturile nu depășeau pragul valoric stabilit de art. 4 alin. (1) lit. d) a Legii nr. 133/2016?
Conform instrucțiunilor din Capitolul 8 al declarației pentru ultimii 5 ani, suma și valuta contului nu sunt relevante și nu trebuie declarate („la Capitolul V lit. A, în cazul în care trebuie să declarați un cont bancar suplimentar care nu a fost încă declarat, nu trebuie să completați câmpul «Suma și valuta»”). Respectiv, vă rugăm să declarați toate conturile bancare, chiar dacă suma totală a economiilor nu depășește pragul valoric stabilit prin art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 133/2016. Atrageți atenție că, în conformitate cu declarația pentru ultimii 5 ani, aceasta este o excepție valabilă doar pentru conturile bancare. Toate celelalte active trebuie să fie declarate doar dacă valoarea lor depășește pragul respectiv stabilit în art. 4 alin. (1) din Legea nr. 133/2016.