Pe 21 martie, membrii Comisiei de Evaluare a Procurorilor s-au întâlnit cu omologii din cadrul Comisiei de Evaluare a Judecătorilor. Părțile au discutat o serie de subiecte de interes comun, inclusiv procedurile de verificare în temeiul Legii 252/2023, care reglementează activitatea ambelor Comisii. Această lege stabilește cadrul normativ de evaluare a procurorilor și judecătorilor care ocupă funcții cheie, inclusiv a candidaților pentru aceste posturi.

Deși ne desfășurăm activitatea în paralel, vom împărtăși aceeași experiență și, cel mai probabil, ne vom confrunta cu aceleași provocări. De aceea, este important să stabilim o cooperare strânsă și să ne coordonăm practicile de evaluare pentru a preveni orice neconcordanțe majore”, a subliniat președintele Comisiei de Evaluare a Procurorilor, Christopher Lehmann.

Membrii Comisiei de Evaluare a Judecătorilor au salutat această abordare și au venit cu propunerea de a se întâlni periodic și a discuta orice neclarități care ar putea apărea. „Asumându-ne acest exercițiu, este important să aliniem metodologiile noastre de evaluare și să rămânem consecvenți pe tot parcursul procesului de verificare.”, a menționat Scott Bales, președintele Comisiei de Evaluare a Judecătorilor, cunoscută și sub numele de Comisia 2.

Comisia de Evaluare a Procurorilor, denumită și Comisia 3, și-a început activitatea în decembrie 2023. Comisia este mandatată să evalueze integritatea etică și financiară a procurorilor din funcție cheie și a celor specializați, precum și a candidaților pentru aceste funcții, în conformitate cu prevederile Legii 252/2023.

Comisia de Evaluare a Procurorilor își desfășoară activitatea în paralel cu Comisia 2, care funcționează în baza Legii 65/2023 și a Legii 252/2023. Această Comisie evaluează judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție și de la curțile de apel, președinții sau/și vicepreședinții instanțelor, precum și candidații care aplică pentru aceste funcții.

Totodată, ambele Comisii sunt responsabile de continuarea evaluării candidaților pentru fotoliul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor și, respectiv, al Consiliului Superior al Magistraturii. Aceste evaluări sunt efectuate în baza Legii 26/2022.