Comisia de Evaluare a Procurorilor, cunoscută și sub numele de Comisia 3, va lucra în strânsă cooperare cu Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru a asigura eficiența procesului de verificare a subiecților supuși evaluării externe. Acest lucru a fost convenit în cadrul unei ședințe a Comisiei 3 cu membrii CSP.

Mizăm pe o colaborare constructivă cu CSP, astfel încât să asigurăm o evaluare transparentă și echitabilă a tuturor procurorilor specializați și din funcții cheie, care urmează a fi verificați în baza criteriilor de integritate etică și financiară prevăzute de Legea 252/2023.”, a declarat Christopher Lehmann, președintele Comisiei de Evaluare a Procurorilor.

Dl Lehmann a subliniat, de asemenea, disponibilitatea Comisiei de a avea o comunicare deschisă cu subiecții evaluării. Pentru a-i sprijini să completeze în mod corespunzător declarațiile solicitate, Comisia de Evaluare a Procurorilor a publicat recent pe site-ul său răspunsurile la o serie de întrebări primite de la procurori. De asemenea, Comisia a pus la dispoziția subiecților un model de formular completat pentru a-i ghida atunci când își depun propriile declarații.

Președintele CSP, Dumitru Obadă a fost de acord că dialogul deschis și abordarea proactivă sunt esențiale pentru o colaborare eficientă. El a salutat ideea de a se întâlni periodic pentru a evalua progresul procedurii de evaluare și a discuta despre ce ar trebui să facă fiecare parte implicată pentru a asigura respectarea termenelor stabilite de legislație sau pentru a accelera unele procese, atunci când este posibil. Cu toate acestea, părțile au fost de acord că fiecare evaluare trebuie efectuată foarte minuțios și respectând toate procedurile legale, în special atunci când cariera și reputația celui evaluat sunt vizate.