În perioada 26 – 27 martie, Comisia de Evaluare a Procurorilor va audia patru reprezentanți ai societății civile care aspiră la funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Toți cei patru candidați și-au confirmat prezența.

Audierile vor avea loc la Digital Park, în sala „Royal Hall” (str. Mihai Viteazul 15A), după următorul program:

Reprezentanții societății civile și ai mass-media, dar și cetățenii pot participa la audieri, notificând, în prealabil, Secretariatul Comisiei la adresa de e-mail press@vettingmd.org, până luni, 25 martie, ora 14:00. Mesajele de notificare vor conține numele, prenumele participantului și organizația reprezentată, după caz.

Toți participanții urmează să respecte anumite reguli. Pe tot parcursul audierilor sunt interzise înregistrările video, fotografierea sau transmisiunile în direct. Jurnaliştilor interesaţi li se vor pune la dispoziţie fotografii realizate în timpul audierilor. Totodată, înregistrările video în limba română și engleză vor fi disponibile pe site-ul și pe canalul de YouTube ale Comisiei.

Audierea reprezintă una dintre principalele etape ale evaluării externe, în cadrul căreia candidații au posibilitatea să clarifice anumite dubii identificate în timpul verificărilor. În cazul refuzului de a participa la interviuri, candidații sunt evaluați în baza informațiilor acumulate.

În prezent, Comisia de Evaluare a Procurorilor desfășoară evaluarea a 28 de candidați – reprezentanți ai sistemului Procuraturii și societății civile – care candidează pentru funcția de membru în Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor și Colegiul de disciplină și etică din cadrul CSP. Respectivii candidați sunt evaluați în baza criteriilor de integritate etică și financiară prevăzute de Legea 26/2022. Până în prezent, Comisia de Evaluare a Procurorilor a constatat nepromovarea evaluării de către 4 candidați pentru Colegiile CSP, urmare a retragerii acestora din concurs sau nedepunerii declarațiilor solicitate.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați coordonatorul de comunicare al Comisiei la adresa de e-mail:press@vettingmd.org sau prin telefon la +373 60 22 30 82.